İkinci El Jeneratörde Önemli Noktalar

İkinci El Jeneratör Alınırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

İkinci el, az kullanılmış  jeneratör satın almak, birçok yönden avantaj sağlamaktadır. Yüksek kaliteli jeneratör edinmenin en düşük maliyetli yolu ikinci el jeneratör satın almaktır; bu nedenle firmalar, bünyelerinde ikinci el satış birimi barındırırlar. Ancak, satın alma işlemini gerçekleştirmeden önce dikkat edilmesi gereken, bu makalenin de temel amacını oluşturan birçok husus vardır: İlk husus, spesifik güç gereksiniminizi karşılayacak güçte jeneratörün seçilmesidir. Bu konuda daha detaylı bilgi için, jeneratörün büyüklüğünü belirlemeyle ilgili olan makalemizi inceleyebilirsiniz.  İhtiyaç duyduğunuz gücü belirledikten sonra, sıra diğer faktörleri incelmeye geldi.

İkinci el jeneratör (dizel, doğal gazlı, elektrikli propan, gaz, vb.) satın alırken bazı kilit hususlar şunlardır:

  • Yaşı , Çalışma saati ve Kullanım şekli
  • Üretici geçmişi ve itibarı
  • Bakım
  • Fiziksel aşınma ve yıpranma
  • Yük testindeki performans
  • Satın alma (komisyoncu veya dağıtıcı)

Jeneratör Yaşı, Çalışma saati ve Kullanımı:

Güvenilir bir ikinci el jeneratör satın alırken ilk dikkat etmeniz gereken husus; jeneratör setinin zaman saati, yaşı ve geçmişidir.İlk olarak,zaman saatinin kaçta olduğunu kontrol ediniz. Ayrıca ne amaçla kullanıldığını (prime/standby) bilmek de yardımcı olabilir. Standby veya yedek enerji kaynağı olarak kullanılan jeneratör ; prime veya sürekli enerji kaynağı olarak kullanılan jeneratöre göre daha bakımlıdır ve daha az aşınmıştır. Ancak, cihazın yaş ve kullanım bilgilerinin mevcut olmadığı durumları da unutmayınız. Bayiler genellikle hacizden, açık artırmadan elde ettikleri jeneratörlerin nereden geldiği ve ne amaçla kullanıldığı hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmayabilir.  Bu gibi durumlarda, satıcının itibarı ve teknik ekspertizi önemlidir.

Üretici Geçmişi ve İtibarı:

Markası ve modeli her zaman kritik olmasa da, jeneratör üreticisinin geçmişi ve itibarı seçeceğiniz ikinci el makinede önemli bir rol oynar.  Elektrik enerjinizi (prime veya standby) karşılamada güven duyacağınız bir cihazı satın alacağınız için tanınmamış markalara itibar etmeyiniz.  Güvenilir bir üreticiyi tercih ederek kaliteli bir cihaz elde etmenin yanı sıra yedek parça ve garanti açısından avantaj sağlayabilirsiniz.

Bakım

Jeneratörün geçmişte yapılmış bakımları konusunda detaylı bilgi edinemiyebilirsiniz; ancak satın aldığınız firmanın; bakım, dizel motor tamiri, güç üniteleri ve transfer panoları konusundaki bilgi birikimini kontrol edebilirsiniz.  Kullandıkları prosedürler hakkında basit sorular sorarak satıcının güncel bilgisini sorgulayabilirsiniz.

Fiziksel Aşınma ve Yıpranma:

  • Görsel Muayene
    Bir sonraki adımınız görsel bir muayene olmalıdır. Bir jeneratör, herhangi bir mekanik cihaz gibi, çalışma sırasında aşınma ihtiva edebilir. Aşınma ya da arıza tespiti için tüm mekanik bileşenlerini kontrol ediniz. Mekanik parçalarda herhangi bir çatlak veya korozyon olup olmadığını kontrol ediniz. Herhangi bir şüpheli bir parça tespit edilirse, üretici tarafından önerilen parçalar ile değiştirilmelidir.
  • Rulman ve mil yatağı değişimi
    Satıcı tarafından değiştirilmemişse, rulman ve mil yataklarının tamamı ne durumda olursa olsun değiştirilmelidir.  Değişim işlemi, jeneratör çalışırken bu parçaların neden olabileceği herhangi bir zararı önler.  Rulman ve mil yatakları, jeneratör çalışması sırasında baskı altındadır ve jeneratör çalışırken karşılaştıkları herhangi bir basınç için bu parçaları test etmek çok zordur.  Bu yüzden, güvenlik açısından, bu parçaların değişimi en uygunudur.  Aynı durum cıvatalar ve saplamalar için de geçerlidir.
  • Kablolama ve lehim sağlamlık kontrolü
    Lehim kısımlarının sağlamlığını kontrol ediniz. Ayrıca elektrik bileşenleri ve bobinlerin sağlamlığını kontrol ediniz. Arıza için kablo izolasyonlarını test ediniz.
  • Yük testi
    Yük testi, satıcının yapmış olması gereken en önemli standart bir testtir, emin olmak için tekrar sorgulayınız. Bir yük testi, elektrik enerjisi üretiminde genel verimliliği belirlemek için yardımcı olur. Jeneratörün değişken yüklere gösterdiği iyi tepki genellikle belirtilen yük limitlerinde verimliliğinin bir göstergesidir. Jeneratörün ürettiği elektrik gücünün türü, jeneratör setinin genel durumunu gösterir. Test, uygun çıkışı ve frekansı kontrol etmelidir. Test, beklenmedik güç arızlarını gidermek için üç kez tekrarlanmalıdır.
  • Satın alma (komisyoncu veya bayi / distribütör)
    Endüstriyel dizel jeneratörler, en çok ihtiyacınız olduğu zaman optimum verimle doğru şekilde çalışması için sertifikalı teknisyenler tarafından test edilmesi gereken karmaşık, ince ayarlı makinelerdir.  Çoğu dizel jeneratöryüksek fiyatlı olması dolayısıyla, alım yapılan firmanın güvenilirliği önemlidir.  Bu yüzden, riskleri elimine etmek için, bu alanda yıllarca hizmet vererek belirli bir endüstriyel deneyim kazanmış firmalar tercih edilmelidir.